Kelab Kereta Mahkota Kota Kinabalu
Please log in or register before viewing unlimited contents in this forum.Thank you for visiting our website.

Created By: CROWN WEBMASTER


Welcome To Official KKMKK @ CROWN Website
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 About Cut Rear Fander

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab


Leo Rat
Posting : 673
Points : 14457
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: About Cut Rear Fander   Wed Jun 10, 2009 12:19 pm

mari kita kongsi kan tentang pemotongan Rear Fander pada keta -keta yg lain tak kiralah apa jenisnya atau model nya .. :D

Disini kita kongsikan bagaimana caranya utk memotong Fander Keta...Contohnya yg sya dah lakuakan tapi tak sepenuhnya berhasillah....cuba kita kongsikan bersama.. :D

Pic 1,..

pic 2,..

pic 3,..

pic 4,..


inilah adalah peringkat permulaannya .... :D
cuba kita kongsikan pendapat dan komen dr Otai2 yg berpengalaman... :)
Back to top Go down
View user profile
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab


Leo Rat
Posting : 673
Points : 14457
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Wed Jun 10, 2009 12:35 pm

terlebih dahulu utk kita membuat pemotongan Rear Fander ni harus mengikut size rim yg kita hendaki ...contoh nya dlm pics tadi ,.rim tersebut bersize 18" x 7.5JJ / 114 ...

tetapi apabila kita lihat jaraknya agak kurang memuaskan disebabkan stance antara fander tersebut sebanyak 2" dari paras tayar ker fander.... :roll:

kesimpulan nya disini bagaimana kita hendak membuatnya supaya ia memdapat "Stance " yg lebih baik dan di ikuti dgn " Fitment " nya..? bah kita kongsikan bersama ok ...guys

ini contoh pd Proton Iswara Sedan ini.... :D
Back to top Go down
View user profile
Miey_10
Crown Member
Crown Member


Posting : 72
Points : 13857
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-25
Location : Kota Marudu

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Wed Jun 10, 2009 3:57 pm

VIP STYLE??????....MANTAP!!!!!!!!!!!!
Back to top Go down
View user profile
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab


Leo Rat
Posting : 673
Points : 14457
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Wed Jun 10, 2009 4:51 pm

yah this is vip styling but we need to discus, ...macam mana kita bulih buat sampai ia clean lah...

see this pic .... :D


then this is for ridius fander lah...

but this pic , that car used AIRSUS tapi kita memang susah lah utk mendapatkannya ...anyway kita bulih try with cut spring ABS lah ....hehehehe laughing
tapi klu macam nie keta mana bulih jalan kan..... :)
Back to top Go down
View user profile
Grand^Hustle
Penasihat Forum
Penasihat Forum


Gemini Dog
Posting : 520
Points : 14293
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-26
Age : 34
Location : K.B-Telupid-Sandakan

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Sat Jun 13, 2009 11:13 pm

knri johor da pki AIRSUS..
nnt sy try cr pic dia...
tp kalu pki GAB sus, blh ejas2 kn...
Back to top Go down
View user profile
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab


Leo Rat
Posting : 673
Points : 14457
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Mon Jun 15, 2009 3:11 pm

Grand^Hustle wrote:
knri johor da pki AIRSUS..
nnt sy try cr pic dia...
tp kalu pki GAB sus, blh ejas2 kn...

bro , ok juga 2 cuma klu bulih u dpt pic dr tepi , mana tau kita ada idea utk " Stance N Fitment " for our club yg minat VIPstyling nie............

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
Grand^Hustle
Penasihat Forum
Penasihat Forum


Gemini Dog
Posting : 520
Points : 14293
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-26
Age : 34
Location : K.B-Telupid-Sandakan

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Tue Jun 16, 2009 10:40 am

alalala geng...
gmbr knri tu da kuar kt mjlh Gila Kereta br2 ni...
tp dia tpks pki rim 15X5" ja....
tp mmng down abs la...
Back to top Go down
View user profile
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab


Leo Rat
Posting : 673
Points : 14457
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Wed Jun 17, 2009 4:40 pm

Grand^Hustle wrote:
alalala geng...
gmbr knri tu da kuar kt mjlh Gila Kereta br2 ni...
tp dia tpks pki rim 15X5" ja....
tp mmng down abs la...

:shock: iyah ker bro.....klu gitu memang mantap lah keta 2 kan.... 8)

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
Grand^Hustle
Penasihat Forum
Penasihat Forum


Gemini Dog
Posting : 520
Points : 14293
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-26
Age : 34
Location : K.B-Telupid-Sandakan

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Wed Jun 17, 2009 5:44 pm

mantap jg la...
kt kat blkg simpan wffr, dia simpan tong angin nya....
Back to top Go down
View user profile
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab


Leo Rat
Posting : 673
Points : 14457
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Thu Jun 25, 2009 10:35 am

bro , macammana dgn interior kenari 2..............u ada pic nya ker , bah up load lah disini supaya kita bulih menambah ilmu pengetahuan lagi..... bagus

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie


Posting : 44
Points : 13653
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Fri Jun 26, 2009 4:24 pm

wah...lama sa mau tiguk ark blkg 4 iswara bro...tp msi ragu2 d mana tmpt yg cun buat..hehehe...tp yg ko buat ni bro tuk mengecapi S&F mmg mantapzz... bravo
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab


Leo Rat
Posting : 673
Points : 14457
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Fri Jun 26, 2009 4:43 pm

najim wrote:
wah...lama sa mau tiguk ark blkg 4 iswara bro...tp msi ragu2 d mana tmpt yg cun buat..hehehe...tp yg ko buat ni bro tuk mengecapi S&F mmg mantapzz... bravo

yah lo, tapi sekarang ni , ia dah lebih menarik lagi ....sebab kena buat fibre utk tidak mencacatkannya , anyway kena sabar lah.......yg ni belum mantap lagi.... hehe

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie


Posting : 44
Points : 13653
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Fri Jun 26, 2009 5:06 pm

take ur time bro....nnt siap...mau berguru ngan ko joo...mantapzzz....rim tu jgn kasi lama joo...
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab


Leo Rat
Posting : 673
Points : 14457
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Mon Jun 29, 2009 12:19 pm

najim wrote:
take ur time bro....nnt siap...mau berguru ngan ko joo...mantapzzz....rim tu jgn kasi lama joo...

jgn kau gitu bah , kita sama2 belajar dan cari guru .............hehehehe hehe lagi pun mana patut u ckp i guru sebab aku tengah benggang pasal fander ni dah setahun utk beranikan diri mencuba , 4 time dlm 1o month ubahsuai keta nie bro...bukan mantap tapi mampus.... ejek

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie


Posting : 44
Points : 13653
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Mon Jun 29, 2009 12:22 pm

haha..relax ba bro...aku msi pkr2 jua mau cut tu rear fender...but u berani mencuba bro..klu hasil dia memuaskan buli ko rekomen tmpt tu ngan aku bro....brp cost bikin tu ah bro... bagus
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab


Leo Rat
Posting : 673
Points : 14457
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Tue Jun 30, 2009 3:40 pm

najim wrote:
haha..relax ba bro...aku msi pkr2 jua mau cut tu rear fender...but u berani mencuba bro..klu hasil dia memuaskan buli ko rekomen tmpt tu ngan aku bro....brp cost bikin tu ah bro... bagus

ok bah klu kau bro, tapi tentang kos nya susah nak dikatakan kerna berpandu kan pd tukang potong nya ....tapi kos yg telah hangus utk cut fander TAXI ku RM 1115.00 . ( ini hanya utk cut rear fander saja dah termasuk ketuk didlm fander ) ..ini belum masuk fibre lagi utk mengaluskannya ....
ini adalah yg terbaru my fander dah hampir siap :



jadi disini ia dah mula nampak kesesuainya dan clean ....not 100% done lah...kena sabar lagi .. bagus

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie


Posting : 44
Points : 13653
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Tue Jun 30, 2009 4:21 pm

looks nice bro..mmg cantik buatan dia bro....arap2 dpt tgok keta ko dkat2 bro...patut lama aku nda keta ni lalu sebelah keta ku...msi kt huspital lg....kipidap bro..aku dlm usaha mencari spring honda lg bro...aritu tmpt aming uda abis bro..huhuhu...pelan2 cari.. smiley
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab


Leo Rat
Posting : 673
Points : 14457
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Thu Jul 02, 2009 10:43 am

najim wrote:
looks nice bro..mmg cantik buatan dia bro....arap2 dpt tgok keta ko dkat2 bro...patut lama aku nda keta ni lalu sebelah keta ku...msi kt huspital lg....kipidap bro..aku dlm usaha mencari spring honda lg bro...aritu tmpt aming uda abis bro..huhuhu...pelan2 cari.. smiley

habis !!! mustahil juga bro sebab aku tengah mencari lagi sebab spring kalau kita guna nya kena tahu potong berapa round .....aduh HONDA CB3 spring nya bagus ....klu tiada sana cuba di telija kepayan ...

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie


Posting : 44
Points : 13653
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Thu Jul 02, 2009 3:51 pm

iya ba bro..ari tu der kt sana cma $$$ tu yg ndada ba..kakaka...so skang der la skit ni..kira2 mau cari...CB3 ah bro....depan belakang cun ka tu bro...????

bro...tepi pintu ko tmbh fiber tu kan...santik oh bro...Iswara Crown ni nnt....

smiley
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab


Leo Rat
Posting : 673
Points : 14457
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Fri Jul 03, 2009 1:14 pm

bro najim , klu guna spring HONDA CB3 nie hanya yg di belakang saja bulih digunakan ....yg depan tidak , jadi ku harap bila u dapat spring 2 nanti jgn ambil depan punya ...ok

depan kita kena guna AJUSTABLE punya like GAB , O Bizt atau impore . yg ku tahu sesuai lah... laughing
klu yg lain ada tak tahu pula...

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: About Cut Rear Fander   Today at 8:30 pm

Back to top Go down
 
About Cut Rear Fander
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» FODEN REAR SPRINGS
» GN rear window mod
» roadmaster rear 8.5"?
» Rear end Gear ratio's?
» F/S new G body rear springs

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab Kereta Mahkota Kota Kinabalu :: RIDES MODYFICATION DISCUSSION / BINCANG KERETA :: EXTERIOR / LUARAN KERETA / BODYKIT-
Jump to: