Kelab Kereta Mahkota Kota Kinabalu
Please log in or register before viewing unlimited contents in this forum.Thank you for visiting our website.

Created By: CROWN WEBMASTER


Welcome To Official KKMKK @ CROWN Website
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab
avatar

Leo Rat
Posting : 673
Points : 14992
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Sat Jun 27, 2009 12:11 pm

apa pendapat u all otai here about OFF SET RIM nie.....kepada sesiapa yg berpengalaman cuba kita kongsikan bersama disini ... bagus

Firstly ,..tentang my taxi off set rim : REAR OFF SET 38 then size is 18" 7.5 JJ
FRONT OFF SET 38 then size 18" 7.5 JJ
then trye pula : REAR 215/35 x 18"
FRONT 215/35 x 18 "

soalnya sekarang ni, bulih ISWARA SEDAN 1.3 ini menggunakan size dan off set seperti berikut :
1. Rear Off SET 36 then size 18" 9.0 JJ
2.Front off SET 42 then size 18" 8.0 JJ

apakah size tyre yg sesuai utk nya ...maksudnya tyre yg bulihlah strech.... tengkiu

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
cutestyle
Crown Partner
Crown Partner
avatar

Posting : 241
Points : 14596
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-24

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Sat Jun 27, 2009 3:56 pm

soalnya sekarang ni, bulih ISWARA SEDAN 1.3 ini menggunakan size dan off set seperti berikut :
1. Rear Off SET 36 then size 18" 9.0 JJ <-- 8.5jj cukup mungkin
2.Front off SET 42 then size 18" 8.0 JJ <--ngam tu...

tayar pakai 205....kekekekek...matai...main hamtam saja..... tampar
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie
avatar

Posting : 44
Points : 14188
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Mon Jun 29, 2009 9:15 am

soalnya sekarang ni, bulih ISWARA SEDAN 1.3 ini menggunakan size dan off set seperti berikut :
1. Rear Off SET 36 then size 18" 9.0 JJ- wow...mau main 9 ka bro...mmg strect abis tu..lg pun ark uda blkg....
2.Front off SET 42 then size 18" 8.0 JJ - ngam ni bro...mcm mantap...klu der gmbr lg ganas kan...

http://farm4.static.flickr.com/3303/3512503894_cee1365e9a.jpg?v=0
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab
avatar

Leo Rat
Posting : 673
Points : 14992
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Mon Jun 29, 2009 11:56 am

ini bermaksud klu rear pula dia kena cut fander baru bulih tapi kena guna spacer yg cun utk ngam, tapi klu front pulak ada masalah sebab kena ridius fander depan agar dpt , sebenarnya klu off set 42 memang ngam tapi tayar terkeluar dlm 2 & 3 mm then menjadikannya lebih suku inci terkeluar dr fender ....

bermakna adakah kita mengadapi masalah conering nanti ....soal kena tak tayar dgn fander ?
seperti bro najim kata dlm gambar memang cun tapi masa realnya macam mana ....lihat petikan pic dr bro najim nie

memang cun bila kita lihat , tapi dari depan ke belakang size over fander nya sama tapi ia kelihatan sporty ( kepada yg berminat sporty lah ) tapi klu VIP styling ini bukan sesuai ..( ini pendapat sayalah )... bagus

bagi lah pendapat anda ...and up loadkan lah pic kereta nasional kita yg dah ubahsuai supaya kita dpt perlajari sesuatu dr nya... bagus

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie
avatar

Posting : 44
Points : 14188
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Mon Jun 29, 2009 12:16 pm

tul tu bro...mmg depan der problem bila conering...mau cari yg ngam2 bro...

gmbr kt atas ni cma contoh keta nasional yg uda secara drastik & radikal...cma tu pamaeran but tuk daily use,,maybe der problem...

bro wan...cni la yg aku perlu pelajari ttg wheel, offset & size...arap2 kalian buli tunjuk ajar tuk memaju keta nasional kita... smiley
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
Grand^Hustle
Penasihat Forum
Penasihat Forum
avatar

Gemini Dog
Posting : 520
Points : 14828
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-26
Age : 34
Location : K.B-Telupid-Sandakan

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Mon Jun 29, 2009 10:11 pm

kalu tuk 4wd blh jg men VIP ka bro wan????
coz stkt ni ford htm kt KK tu la kr yg mntp....
Back to top Go down
View user profile
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab
avatar

Leo Rat
Posting : 673
Points : 14992
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Tue Jun 30, 2009 3:31 pm

Grand^Hustle wrote:
kalu tuk 4wd blh jg men VIP ka bro wan????
coz stkt ni ford htm kt KK tu la kr yg mntp....

bulih bah bro , cuma poket bukan lagi kuyak sikit tapi rabak.............hehehehe hehe
kos terlalu tinggi lagi tentang 4 x 4 nie hanya interior saja vip tapi exterior nya pula aduh BIG FOOT , tapi klu mahu lagi cun kena cari AIRSUS yg sesuai..........then 22" rim lah ......mataiiiii matai

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
Grand^Hustle
Penasihat Forum
Penasihat Forum
avatar

Gemini Dog
Posting : 520
Points : 14828
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-26
Age : 34
Location : K.B-Telupid-Sandakan

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Thu Jul 02, 2009 12:59 pm

tu la psl bro...
kalu ikt, lma da kwn2 bising coz nda beli rim 15 @ 16, tp aku mw tggu jg smpi pruntukan ada beli 20" rim...
br kaw2...
Back to top Go down
View user profile
cutestyle
Crown Partner
Crown Partner
avatar

Posting : 241
Points : 14596
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-24

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Thu Jul 02, 2009 5:09 pm

vip ni mcm byk org kaya main oo....tp aku nda mampu pula....adeh...masih standard.... crying
Back to top Go down
View user profile
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab
avatar

Leo Rat
Posting : 673
Points : 14992
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Fri Jul 03, 2009 12:59 pm

cutestyle wrote:
vip ni mcm byk org kaya main oo....tp aku nda mampu pula....adeh...masih standard.... crying

bukan cakap macam 2 bro....org kaya tak main VIP , std ada lah.....kecuali org yg kaya 2 memang berminat dgn kereta , motorsikal dan lain 2 lagi....
kita tak boleh mengatakan org kaya saja yg bulih main VIP, sedang org meminta pendapat atau cadangan dari org miskin macam kita org nie..............
Jadi kesimpulannya ini adalah hobi masing2 ...bukan alasan hanya org kaya yg bulih main VIP..betul tak bagus
jadi kena balancelah bila kita main keta , tak kira apa status pun yg penting sama2 merasai hobi masing2.. bagus

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie
avatar

Posting : 44
Points : 14188
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Tue Oct 27, 2009 11:55 am

bro...offset yg paling ngan tuk iswara ni klu main VIP pa bro???..kira maximun la...
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab
avatar

Leo Rat
Posting : 673
Points : 14992
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Wed Oct 28, 2009 9:02 am

klu sekarang nie , agak sukar lah sebab off set yg sesuai 2 kena tinguk rim lah ...
macam sya guna sekarang ni ...18" x 7.5 jj off set 38 depan belakang tapi off set 38 ni yg sesuai utk depan lah sebab ia tak terkeluar sangat , tapi klu di belakang 2 ia kedalam pula ....

sekarang ni sya tengah mencari off set yg ngam lah ,
klu kita guna rim 18" x 9.0 jj utk belakang dan 18" x 8.0 jj tapi tentang off set kena tinguk rim dululah, begini klu kita mahu test rim kena kenal dulu dgn owner kedai 2.... smiley

sekarang pun sya tengah mencari rim juga dan sementara 2 tengah cari buyer juga utk rim ku sekarang ( mahu jual sama tyre lah RM 4500.00 )...hehehehe

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie
avatar

Posting : 44
Points : 14188
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Wed Oct 28, 2009 9:55 am

promosi ka tu bro..hehehehe...mataiii.....

klu kita pki 17 depan 7jj +48 bro blkg 17/8jj+48...lepas ka tu bro??melalui pengalaman ko la bro...share2 skit...
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab
avatar

Leo Rat
Posting : 673
Points : 14992
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Thu Oct 29, 2009 2:43 pm

najim wrote:
promosi ka tu bro..hehehehe...mataiii.....

klu kita pki 17 depan 7jj +48 bro blkg 17/8jj+48...lepas ka tu bro??melalui pengalaman ko la bro...share2 skit...

dulu pun bro sya pakai size 2, tiada masalah cuma fander nak kena rolling dulu supaya inda kena ,...jadi tempat yg cun rolling si apin , masa 2 bro alg n xl yg kenal kan ku pd si apin....

klu 8" rear n 7 " front memang cun ...wah dah dpt ker rim 2... hehe
rim khawin ker...apa brand.. smiley

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie
avatar

Posting : 44
Points : 14188
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Thu Oct 29, 2009 2:47 pm

ErwanVIP wrote:
najim wrote:
promosi ka tu bro..hehehehe...mataiii.....

klu kita pki 17 depan 7jj +48 bro blkg 17/8jj+48...lepas ka tu bro??melalui pengalaman ko la bro...share2 skit...

dulu pun bro sya pakai size 2, tiada masalah cuma fander nak kena rolling dulu supaya inda kena ,...jadi tempat yg cun rolling si apin , masa 2 bro alg n xl yg kenal kan ku pd si apin....

klu 8" rear n 7 " front memang cun ...wah dah dpt ker rim 2... hehe
rim khawin ker...apa brand.. smiley

tmpt c apin inanam tu ka bro...main antam jak.. smiley

cun ah bro...xda la...try2 spec rim cmtu bro...tkut pla kena sna sni..hehehe....
ttg offest dia bro..buli pki +48 tu ah...range offset tuk iswara cm kita ni brp ba??hehehe..sury bro byk tnya....
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab
avatar

Leo Rat
Posting : 673
Points : 14992
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Thu Oct 29, 2009 3:12 pm

klu itu susah pula nak ckp sebab masa sya cut fander dulu , sya dah over gi 2" keluar then kena spacer 1" + 10mm baru sampai dekat fander tapi ia masih dlm 5mm kedalam lagi...

tapi tentang range offset 2 macam sesuai juga psl kena mengena itu memang ada lah , tapi dulu sya pakai 17" rim offset klu inda silap dlm sama size 17" x 7.5 jj offset 42 lips rim hanya dlm 2.5" saja ia keluar tapi klu offset 48 ini macam kedalam pula ...lip rim mu bro berapa in"..?

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie
avatar

Posting : 44
Points : 14188
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Thu Oct 29, 2009 3:18 pm

ErwanVIP wrote:
klu itu susah pula nak ckp sebab masa sya cut fander dulu , sya dah over gi 2" keluar then kena spacer 1" + 10mm baru sampai dekat fander tapi ia masih dlm 5mm kedalam lagi...

tapi tentang range offset 2 macam sesuai juga psl kena mengena itu memang ada lah , tapi dulu sya pakai 17" rim offset klu inda silap dlm sama size 17" x 7.5 jj offset 42 lips rim hanya dlm 2.5" saja ia keluar tapi klu offset 48 ini macam kedalam pula ...lip rim mu bro berapa in"..?

depan 2.5 blkg 2.8 bro....cuba2 ko kira...dpt ka tu...cm kedalam skit rim tu...
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab
avatar

Leo Rat
Posting : 673
Points : 14992
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Sat Oct 31, 2009 8:59 am

aku rasa kena tinguk itu rim lah bro sebab iswara macam kita agak berlainan dr sebelah kanan dan kiri fander 2 begitu juga dgn depan fander 2....

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie
avatar

Posting : 44
Points : 14188
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Sat Oct 31, 2009 7:05 pm

iya bro..tu la...tkut jak membeli rim...klu buli sukat2 ok jua....hehehe....
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab
avatar

Leo Rat
Posting : 673
Points : 14992
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Mon Nov 02, 2009 8:19 am

iyah lo, bukan nya murah klu mahu beli rim ni, lagi pun klu beli still kena mod lagi ....lain klu bulih test dulu kan..bro

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
najim
newbie
newbie
avatar

Posting : 44
Points : 14188
Reputation : 10
Join Date : 2009-06-26
Location : Key Key

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Mon Nov 02, 2009 8:33 am

ErwanVIP wrote:
iyah lo, bukan nya murah klu mahu beli rim ni, lagi pun klu beli still kena mod lagi ....lain klu bulih test dulu kan..bro

tul tu bro...hehehe...klu offset +38 tu ok jua tuk iswara...tp klu yg smpi 48...alalala..lum try lg....kebyakan rim cmtu ba...adeh....
Back to top Go down
View user profile http://www.sixors.com
ErwanVIP
Penasihat Kelab
Penasihat Kelab
avatar

Leo Rat
Posting : 673
Points : 14992
Reputation : 0
Join Date : 2009-05-27
Age : 44
Location : Papar

PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   Tue Nov 03, 2009 1:40 pm

najim wrote:
ErwanVIP wrote:
iyah lo, bukan nya murah klu mahu beli rim ni, lagi pun klu beli still kena mod lagi ....lain klu bulih test dulu kan..bro

tul tu bro...hehehe...klu offset +38 tu ok jua tuk iswara...tp klu yg smpi 48...alalala..lum try lg....kebyakan rim cmtu ba...adeh....

laughing hehehe itulah pasal ..kita kena try dulu atau kenal dgn tukang jual rim jepun ni, biasanya yg bulih kita tanya si Ah soon sama si Ah pin...dia org 2 ni lah yg pakar tentang off set tapi klu mahu lagi detail si Jali ...mungkin kau kenal kan.. smiley

_________________

" CROWN JUNCTION PRODUCE "
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )   

Back to top Go down
 
This Topic For Off SET RIM ( REAR & FRONT )
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» FODEN REAR SPRINGS
» GN rear window mod
» roadmaster rear 8.5"?
» Rear end Gear ratio's?
» F/S new G body rear springs

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab Kereta Mahkota Kota Kinabalu :: RIDES MODYFICATION DISCUSSION / BINCANG KERETA :: EXTERIOR / LUARAN KERETA / BODYKIT-
Jump to: